Du har selvfølgelig tegnet hjemforsikring som skal omfatte verdien av dine eiendeler. Skulle det brenne skal du kunne gjenanskaffe det som er gått tapt, slik at også mindre verdifullt innbo og løsøre skal medtas i oppgaven du sender forsikrings-selskapet. Blir du utsatt for et innbruddstyveri enten i leiligheten/huset eller i boder i kjeller og på loft, skal du vel som utgangspunkt ha erstattet det som blir borte her også? Det er jo nettopp derfor du tegner forsikring!
Utgangspunktet er kanskje klart nok, men i praksis er det kanskje ikke like enkelt?
Dokumenter dine verdier
Det aller viktigste er at du selv har god oversikt over hva du eier, slik at dette best mulig kan dokumenteres overfor selskapet dersom det inntreffer et forsikringstilfelle. Utgangspunktet er naturlig nok at det er du som må sannsynliggjøre dine tap, siden forsikringsselskapet ikke vil vite noe om hva du eier dersom du ikke har oversendt det en skriftlig fortegnelse, eventuelt sammen med fotografier av det som er mest verdifullt. Enkeltgjenstander av betydelig verdi må du opplyse selskapet om for at det skal være forsikret – eventuelt mot en tilleggspremie.
Dersom du har verdifulle gjenstander hjemme, så som malerier, frimerkesamling, sølvtøy, verdifulle glass, tepper eller smykker, bør du både fotografere disse og eventuelt få gjenstandene taksert. Det kan være en billig «egenforsikring» å gjøre dette og sende forsikringsselskapet en kopi av både skriftlig fortegnelse, fotografier og eventuelle takster, og så passe på å opplyse selskapet om eventuelle forandringer.
Etter som årene går og du kanskje har arvet en del gjenstander og ellers anskaffet litt av hvert som har verdi, kan det bli vanskelig å rekonstruere et tap i ettertid. Det kan til og med være vanskelig å få med alt som er stjålet eller blitt ødelagt i en brann. Selskapet blir lettere å ha med å gjøre jo mer du selv har gjort for å forenkle saksbehandlingen. Hvis du opplyser selskapet underveis om hva du eier som er av en viss verdi, kan du jo kanskje få et tilleggskrav på premie, men det vil i så fall også være en billig ekstraforsikring dersom uhellet skulle være ute.
Gjenstander som oppbevares i kjeller og loft
Hva så med det som oppbevares i kjeller og på loft? Du må være klar over at din forsikringspolise nok inneholder en klar verdigrense for hva du kan få utbetalt hvis noe stjeles derfra, og det vil normalt også være en forskjell på hva som da er forsikret i det hele tatt, avhengig av om gjenstandene oppbevares I fellesrom eller i låste boder. I og med at bodtyverier skjer i stort omfang, og verdiene ofte er dårlig sikret (ulåste eller dårlige låste boder), vil du, ved å lese gjennom de (mange ) dokumentene forsikringsselskapet sender deg hvert år, finne ut at tyveri og hærverk fra fellesrom og fellesgarasje vil falle utenfor forsikringen ( det gjelder i hvert fall min polise ). Videre er tyveri fra låst bod i felles kjeller være begrenset oppad p.t. til kr. 25.000,-.
Nå er kanskje ikke boder utenfor leiligheten stedet man oppbevarer spesielt verdifulle gjenstander, men dette kan nok også variere. Gamle stoler og bord som ikke passer inne, er kanskje stuet bort i boder, selv om du egentlig vet at disse kanskje faktisk kunne omsettes til gode priser f.eks. på auksjon.
Kjeller og loftsboder er kanskje ikke det du har den beste oversikten over heller – det er kanskje på tide å tenke litt over hva du har der og eventuelt oppbevare gjenstander av en viss økonomisk verdi eller affeksjonsverdi på et tryggere sted. Uansett bør du vurdere å fotografere ting som oppbevares slik også.
Tyveri
Hvis du blir utsatt for et forsikringstilfelle som tyveri, må du varsle selskapet og straks anmelde forholdet til politiet. Politianmeldelse vil normalt være et vilkår for å få igangsatt behandlingen av forsikringssaken din, og når du er på politistasjonen skal du i forbindelse med anmeldelsen så godt du kan spesifisere hva som er savnet. ( Det sier seg selv at det kanskje er særlig vanskelig å få med alt der du står på politistasjonen i en opprørt sinnetilstand ). Også overfor politiet, og til hjelp for dem under etterforskningen, vil det være til uvurderlig hjelp med en mest mulig detaljert oppstilling over de verdiene du er blitt frastjålet, og eventuelle fotografier vil naturligvis kunne gjøre det svært mye lettere for politiet å komme på sporet av den enkelte gjenstand.
Mistenkeliggjøring ved fremsettelse av forsikringskrav
Polisen din skal beskytte deg mot tap så langt den rekker. Det er som sagt opp til deg å sannsynliggjøre både hva som er blitt borte og hvilke verdier du krever erstattet. Vi vil jo, de fleste av oss, prøve å fremsette krav som er mest mulig riktige. Men det kan være en beklemmende følelse å sitt der og prøve med en usikker rekonstruksjon av tapte ting og sette en anslagsvis verdi på dem. Det er dine ting som er blitt borte, det er ditt krav på økonomisk kompensasjon, og selskapet vil som utgangspunkt være objektivt og ha en plikt til å medvirke til at kravet blir best mulig utredet.
Det er imidlertid et faktum at noen faktisk konstruerer hele tyveriet selv, mens andre kan være mer eller mindre skjønnsomme når de lager en liste over tapte ting og setter verdi på disse. Selskapene har naturlig nok en egen klausul i polisene om at «den som gjør seg skyldig i svik mot selskapet, mister ethvert erstatningskrav mot selskapet».
For å unngå den beklemmende følelsen du kan sitte er med, er det lettere å drive litt forebyggende arbeid, slik jeg har beskrevet ovenfor. Lag en oversikt, opplys om verdifulle gjenstander, ta billeder og få eventuelt avholdt takst. Send gjerne en kopi til selskapet ditt, og oppbevar uansett en kopi på et trygt sted utenfor hjemmet!
Rettshjelpforsikring
Kommer du opp i en tvist med selskapet ditt, har du rettshjelpforsikring tilknyttet polisen. Den vil dekke mesteparten av advokatutgiftene dine hvis du trenger hjelp -dog begrenset til taket for rettshjelpforsikringen.
Mer informasjon om rettshjelpforsikring finner du i artikkelen «Rettshjelp med grunnlag i forsikringsavtale.»
Publisert 30.10.02.