Selv om det er streik eller lockout, kan en arbeidstaker bli syk.
En arbeidstaker kan også ta eller bli pålagt ferie, når det er streik. Her får du en oversikt over reglene som gjelder.
For enkelthetens skyld omtales både streik og lockout som streik i denne artikkelen. Lockout vil si at arbeidsgiveren stenger arbeidstakerene ute fra arbeidsplassen.
1. Sykdom
Arbeidstakeren har rett på sykepenger, men hvem som skal utbetale sykepengene avhenger av tidspunktet for når sykdommen inntreffer.
Sykdom før arbeidet stanset
Arbeidstakeren har rett til sykepenger fra arbeidsgiveren på vanlig måte, fram til den dag arbeidet stanser. Fra tidspunktet for arbeidsstansen overtar trygdekontoret ansvaret for utbetalingen av sykepengene. Arbeidstaker må dokumentere sykdommen med legeerklæring.
Sykdom etter at arbeidet stanset
Dersom arbeidstaker blir syk etter at arbeidet er stanset, foreligger det ikke rett til sykepenger, verken fra arbeidsgiver eller trygdekontoret. Arbeidsgiver må imidlertid betale sykepenger dersom arbeidstaker fortsatt er syk den dagen arbeidet skulle vært gjenopptatt.
En del arbeidstakere er i tariff- eller arbeidsavtale sikret full lønn under sykdom. Disse risikerer lavere sykepenger ved arbeidsstans fordi sykepengene fra trygden er begrenset til seks ganger grunnbeløpet.
2. Ferie
Etter ferieloven § 9 (4) kan ferie fastsettes og kreves avviklet på vanlig måte, selv om den ansatte deltar i streik. Det samme gjelder for ferie som allerede er avtalt.
Feriepenger under streik
For at ferien skal anses som avviklet, er det imidlertid en forutsetning at arbeidsgiver har utbetalt feriepenger. Dersom arbeidsgiver ikke utbetaler feriepenger, følger det av ferieloven at ferien ikke kan regnes som avviklet.
Arbeidstakere som ikke streiker
For arbeidstakere som ikke deltar i streik kan ferie fastsettes og avvikles på vanlig måte, etter ferielovens alminnelige regler.
Endring av ferietidspunktet
Ferieloven slår uttrykkelig fast at arbeidsgiver ikke kan endre tidspunktet for fastsatt ferie på grunn av lovlig streik/lockout. Arbeidsgiver kan altså ikke endre ferietidspunktet til de arbeidstakerne som jobber med den begrunnelse at streiken medfører driftsproblemer.
Det er imidlertid ikke noe i veien for at arbeidsgiver og arbeidstaker avtaler å endre ferietidspunktet, for å tilpasse seg til det lavere aktivitetsnivået i bedriften når mange er i streik. En slik avtale om endring av fastsatt ferie kan imidlertid oppfattes som streikebryteri av de som er i streik.
Publisert 29.03.2008.
Relaterte lenker:
Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO)
Landsorganisasjonen i Norge (LO)
Virke (tidligere HSH)