Nå er det jakttid, og små- og storvilt går en usikker framtid i møte. Men jakt er naturlig nok underlagt regler og reguleringer.
De viktigste fremgår av viltloven med forskrifter. Jusstorget gir deg oversikten over regelverket og tips om hvor du kan hente mer informasjon.
Krav for å drive jakt i Norge
For å drive jakt må du ha fylt 16 år (småvilt) eller 18 år (storvilt). For opplæring kan 14 åringer delta i småviltjakt med gevær uten å ha avlagt jegerprøve fram til fylte 16 år, dersom han eller hun har tillatelse fra foresatte og er under tilsyn av tilsynsjeger.
16 og 17 åringer som har avlagt jegerprøve og skyteprøve, kan delta i opplæringsjakt på storvilt frem til fylte 18 år, dersom de har tillatelse fra foresatte og er under tilsyn av tilsynsjeger. Tilsynsjegeren skal hele tiden kunne kontrollere og instruere eleven. Eleven behøver ikke betale jegeravgift. Tilsynsjegeren må ha utøvd jakt og betalt jegeravgiften i minst tre år.
Alle som driver jakt skal være registrert i Det norske jegerregisteret og ha betalt jegeravgiften, pr. jaktår (fra 1. april – 31. mars). For år 2014/2015 er denne på kr 307 for småvilt. Elg- villrein og hjortejegere må betale kr 389. Jegeravgiftskort og våpenkort skal medbringes under jakta. Jegeravgiftskortet kan du bestille og betale ved å klikke her. (Noen gebyrer kommer i tillegg.)
Alle førstegangsjegere må avlegge jegerprøven. Storviltjeger må også avlegge en årlig skyteprøve. For kurs og avleggelse av prøve, ta f.eks. kontakt med Norges jeger og fiskerforbund i fylket der du bor.
Ved jakt på storvilt må alle jaktlag ha tilgang på godkjent ettersøkshund for å finne eventuelt skadeskutt vilt.
Ved all jakt må det innhentes tillatelse fra grunneier/ rettighetshaver (jaktkort) I tillegg kan det stilles lokale krav som f.eks. bevis for at jakthunden ikke jager sau.
Jegeravgiftskortet og jaktkort skal medbringes under all jakt.
Fra 1. januar 2005 ble det totalforbud mot bruk av blyhagl både under jakt og øvelsesskyting. Jegere som som har blyhaglpatroner kan ikke bruke opp disse. Ammunisjonen skal leveres til politiet, som plikter å ta imot denne gratis.
Rapportering
Alle som betaler jegeravgift må sende rapporteringsskjema over utbyttet i jaktåret til Statistisk Sentralbyrå innen 1. mai det påfølgende år. Den som ikke leverer innen fristen må betale et gebyr på kr. 150. Rapportskjema blir tilsendt sammen med jegeravgiftskortet. Statistikken finner du hos SSB, hvor du også kan levere utbytterapporten elektronisk.
Jakttider
Det er forbudt å jakte vilt utenfor jakttiden. Jakttidene fastsettes av direktoratet for viltforvaltning, og tidsrammen varierer for de ulike arter og for ulike geografiske områder. I julehøytiden 24 – 31 desember, langfredag, påskeaften og 1. påskedag er det alltid forbudt og jakte. Jaktidene finner du i forskrift om jakt- og fangsttider.
Kvoter og fellingstillatelser på storvilt
Direktoratet for naturforvaltning fastsetter kvoter på storvilt og på grunnlag av disse utferdiger kommunene fellingstillatelser til de ulike jaktlag. Det må betales fellingsavgift pr. felte dyr.
Hør mer om viltloven i podcast fra Juridisk abc her.
Bruk og oppbevaring av våpen og ammunisjon, kan du lese mer om her.
Nyttige linker:
Miljødirektoratets hjemmeside
Norges jeger- og fiskerforbunds hjemmeside
Viltloven
Forskrift om utøvelse av jakt og fangst
Jegerregisteret i Brønnøysund
Test dine jegerkunnskaper hos zensor.no
Publisert 01.02.01.
Sist oppdatert 20.08.12.
Oversikt over lover og regler som gjelder for jakt på småvilt og storvilt.