Her finner du råd og tips om hvor du lett finner de ulike rettskildene som lover, dommer etc. på Internett.
Se for øvrig også Jusstorgets lenkeside med pekere til ulike juridiske nettsteder sortert i kategorier og fagfelt.
Lover og forskrifter
Den offisielle kunngjøringen av lover og forskrifter skjer fortløpende gjennom ”Norsk Lovtidend” som f.o.m. 1998 er lagt ut på internett hos Lovdata. Norsk Lovtidend har to avdelinger. Avdeling I, hvor grunnlovsvedtak, lover, forskrifter, provisoriske anordninger og skattevedtak kunngjøres. I Avdeling II kunngjøres forskrifter som gjelder lokalt.
Lovdata sørger for at en fortløpende endring av lover og forskrifter, slik at man kan være temmelig sikker på at det man søker seg frem til er gjeldende lover eller forskrifter. For å finne den enkelte lov eller forskrift har Lovdata en utmerket søkeside for søk på tittel, dato eller stikkord. Søkesiden finner du ved å klikke her. Søk i Lovdata etter lover og forskrifter er gratis.
Rettspraksis
Alle Høyesterettsdommer som er avsagt fra 1945 til i dag finnes også hos lovdata. Videre har lovdata et resymé av ca. 3000 Høyesterettsavgjørelser i tidsintervallet 1836 – 1945. For å få tilgang til dette må man betale 7.920 kr. året (én bruker pr. år 2005).
Men alle høyesterettsdommer avsagt de 3 siste måneder ligger gratis tilgjengelig.
Lagmannsrettsdommer og dommer avsagt i første instans er også i stor grad tilgjengelig på lovdata. Også her er de ferskeste avgjørelsene gratis.
Rundskriv
Rundskriv er det enkelte forvaltningsorgan interne «oppskrifter» på hvordan lover og forskrifter skal forstås og praktiseres. Rundskrivene får man fra vedkommende forvaltningsorgan, f.eks. departement eller direktorat, og mange rundskriv er etter hvert å finne på internett, f.eks på Regjeringen.no.
En sentral samling av rundskriv er NAVs rundskrivsamling som gjelder regler trygderegelverket.
På hjemmesidene til Statens helsetilsyn og Tollvesenet kan man også finne rundskriv og andre regler.
Lovens forarbeider
Finner man ikke svar i lov eller forskrift, må man gå til lovens forarbeider for å prøve å finne ut hva lovgiver egentlig har ment.
Hva som anses som lovforarbeider er ikke helt klart avgrenset, men NOU’en (forkortelse for Norges Offentlige utredninger), Odelstingsproposisjonen, innstillingen til Odelstinget, Odels- og Lagtingets forhandlinger anses tradisjonelt som lovens forarbeider.
Forarbeidene til de nyeste lovene finnes på Internett ved å søke etter NOU’en på Regjeringen.no og Odelstingsproposisjonen på samme sted. Forarbeidene finner du også på Stortingets hjemmeside.
EU rett
Lovgivning og praksis i EU blir viktigere og viktigere som rettskilde i Norge, idet mye av denne gjennom EØS-avtalen anses som en del av norsk rett. En oversikt over lover, traktater og retspraksis i EU finner du på Eur-Lex – portalen til EU-retten (Dansk versjon).
Traktater
Norge er bundet av en rekke traktater med andre land, som Norge er forlerettslig bundet av. Oversikt over disse traktatene finner du i UDs traktatregister.
Juridisk litteratur
Juridisk litteratur anses også av de fleste jurister som en rettskilde. Standardverket «Norsk Lovkommentar«, med kommentarer til alle gjeldende lover og lenker til bl.a. relevante dommer er et godt verktøy. For å få tilgang til denne tjenesten må det betales abonnementsavgift.
Sist oppdatert 15.12.2011.
Relaterte lenker:
EUR-Lex
Traktatregister – Utenriksdepartementet
Lovavdelingens tolkningsuttalelser
Oversikt og lenker til en rekke rettskilder – lover og regler – på Internett.