Nå kan du få en bindende forhåndsuttalelse fra likningskontoret eller Skattedirektoratet om hvordan skattemyndigheten vil håndtere konkrete saker skattemessig.
Slik kan man få avklart økonomiske disposisjoner på forhånd, og man slipper risikoen for en skattesmell i etterkant.
Ordningen gir langt bedre forutberegnelighet enn tidligere i slike saker. Fra 1. august 2005 er ordningen utvidet fra bare å gjelde Skattedirektoratet, til også å gjelde alle landets likningskontorer.
Ordningen er fastsatt ved forskrift i medhold av likningsforvaltnings- og mva- loven. Tidligere var det slik at skattemyndighetene ikke ville gi bindende uttalelser, og man kunne oppleve at myndighetene endret likningen i ettertid, i strid med forventet praksis.
Hvem kan anmode om forhåndsuttalelse?
Ordningen gjelder for «enhver skatte- og avgiftspliktig». M.a.o. privatpersoner, næringsdrivende/ selskaper og foreninger. En anmodning kan også fremsettes for å få avklart om en type virksomhet i det hele tatt er skatte- eller avgiftspliktig.
I hvilke type saker?
Forhåndsuttalelse gis i alle typer skattesaker: Inntekt, formue, folketrygd- og arbeidsgiveravgift gis av likningskontoret, mva.- og investeringsavgift gis av Skattedirektoratet. For mva. spørsmål i forbindelse med innførsel av varer fra utlandet, gis det ikke forhåndsuttalelse.
Hvor henvender man seg?
Anmodninger til ligningskontoret sendes dit den skattbare bare inntekten / formuen skal fastsettes. Likningskontoret finner du ved å klikke her. Andre typer saker, og anmodninger som gjelder flere skattytere som lignes ved forskjellige ligningskontor, sendes Skattedirektoratet.
Anmodningens innhold
Anmodningen skal fremsettes skriftlig til likningskontoret eller Skattedirektoratet. Den skal inneholde navn, adresse og fødselsnummer / organisasjonsnummer for den eller de som saken gjelder.
Det er bare spørsmål om konkrete planlagte disposisjoner før disse er iverksatt som besvares. Det skal redegjøres for spørsmålets betydning for den som vil kunne påberope seg forhåndsuttalelsen som bindende. Spørsmål om bevisvurdering, verdsetting eller andre skjønnsmessige vurderinger utenom selve rettsanvendelsen, kan ikke tas opp. Disposisjon skal skisseres, med angivelse av sannsynlig tidspunkt for gjennomføring. Det skal gjøres nøyaktig og tilstrekkelig rede for både det foreliggende og det forutsatt fremtidige faktum som kan ha betydning for forhåndsuttalelsen. Det bør videre redegjøres for de rettsspørsmål anmodningen reiser, herunder hvilken konklusjon skatteyteren anser som riktig.
En forhåndsuttalelse koster penger
Det koster penger å innhente forhåndstilsagn, men i de fleste tilfeller vil det være en god investering. Det er dessuten relativt billig for «vanlige» mennesker.
Det koster et halvt rettsgebyr for anmodning som gjelder lønnstakere, pensjonister og deres bo.
To ganger rettsgebyret for anmodning som gjelder selvstendig næringsdrivende.
For såkalte små foretak ihht. regnskapsloven , er prisen 8 x rettsgebyret .
For store foretak ihht. regnskapsloven er prisen 15 x rettsgebyret. (Pr. sept. 2005 er ett rettsgebyr kr. 845,-)
Saksbehandlingen
Normalt skal saksbehandlingstiden være maks. 4 uker. Forventes saksbehandlingstiden å være lengre enne dette, skal det gis tilbakemelding etter 2 uker. Du skal også få beskjed om eventuelle feil eller tilleggsopplysninger som kreves i anmodningen og når du kan forvente et svar.
Avvisning av anmodningen
Skattemyndighetene kan avvise anmodningen dersom den ikke oppfyller kravene til innhold og utforming eller gebyret ikke er betalt. Videre kan den avvises dersom den rettslige avklaring som en slik uttalelse kunne gi, antas verken å være vesentlig for den som har fremsatt anmodningen, eller å ha allmenn interesse.
Avvisning kan skje dersom den planlagte og skisserte disposisjon antas å ha liten egenverdi i forhold til de skatte- eller avgiftsspørsmål som anmodningen involverer. Avvisning kan også skje dersom Skattemyndighetenes behandling av saken antas å ville bli uforholdsmessig ressurskrevende i forhold til den eventuelle uttalelsens betydning for den som har fremsatt anmodningen.
Avvisningsvedtaket kan ikke påklages til overordnet myndighet.
Forhåndsuttalelsen kan publiseres av Skattedirektoratet når de er av allmenn interesse. Dette skal skje i anonymisert form. Dette vil være en god kilde for å skatteyterne for å finne ut av praksis på ulike områder.
Rettsvirkningene av forhåndsuttalelsene
En avgitt forhåndsuttalelse har bindende virkning for skatte- og avgiftsmyndighetene. Det er skatteyter som må påberope seg at forhåndsuttalelsens innhold skal legges til grunn. Dette må gjøres skriftlig, og senest samtidig med innlevering av selvangivelse, selskapsoppgave eller omsetningsoppgave som omfatter den aktuelle disposisjon.
Forhåndsuttalelsen er naturligvis bare bindende ift. disposisjoner som samsvarer med beskrivelsen i anmodningen.
Når førsteinstansen er bundet av forhåndsuttalelsen, vil også de senere instansene i skatte- og avgiftsforvaltningen være bundet. Men skatteyter kan overfor senere instanser erklære at forhåndsuttalelsen ikke skal legges til grunn. En slik erklæring kan ikke trekkes tilbake.
Oversikt over bindende forhåndsuttalelser på Internett
Ved å klikke her finner du de fleste bindende forhåndsuttalelser fra Skattedirektoratet. De som ikke blir publisert skyldes likhet med allerede publiserte saker, eller fordi de ikke kan anonymiseres godt nok.
Publisert 29.10.2001.
Oppdatert 5.09.2005.