For å kunne omsette alkohol, trengs det en bevilling (tillatelse) fra det offentlige.
Jusstorget gir deg oversikt over regelverket.
Det er bare Vinmonopolet som har rett til å selge vin, brennevin og øl med mer en 4,75 % alkoholinnhold (sterkøl). Dagligvareforretninger kan barer selge øl når den har salgsbevilling.
Søknadsskjema for salgsbevilling med veiledning kan lastes ned på internettsidene til Næringsetaten i Oslo Kommune, bevillingsseksjonen.
Søknad om salgsbevilling avgjøres av kommunen hvor salget skal foregå. Nærmere bestemt kommunestyret/ formannskapet/ skjenkeutvalget
Kommunen skal innhente uttalelse fra politiet og sosialtjenesten. Den kan også be om uttalelse fra skatte og avgiftsmyndigheter.
Kommunestyret står relativt fritt til å ta alkoholpolitiske hensyn når bevilling skal gis. Bl.a. legges det vekt på antall salgssteder i kommunen fra før, stedets karakter, beliggenhet, målgruppe, trafikk og ordensmessige forhold, næringspolitiske hensyn og hensynet til lokalmiljøet for øvrig.
Den som søker bevilling og andre personer som har vesentlig innflytelse eller eierandeler i virksomheten, må ha utvist uklanderlig vandel i forhold til alkohollovgivningen og annen lovgivning som sammenfaller med alkohollovens formål. Det samme gjelder i forhold til skatte- avgifts og regnskapslovgivningen.
Forhold som er eldre enn 10 år, skal det imidlertid ikke tas hensyn til.
Bevillingshaver må utnevne en styrer for bevillingen. Styrer i større virksomheter skal også ha en stedfortreder. Disse skal foruten å oppfylle vandelskravene ift. alkohollovgivningen også ha avlagt prøve som dokumenterer at de har tilstrekkelig kunnskap om alkoholloven.
Pensum
Pensum er Rusmiddeldirektoratets Rundskriv 1-6/98, som kan kjøpes hos bokhandelen. Her finnes hele Alkoholloven med alle forskriftene. Imidlertid er det ikke hele heftet som er pensum:
Det kreves at man må ha kunnskaper om innholdet i bestemmelser i alkohollovens kapitel 1,3,7,8 og 9 samt forskrifter gitt med hjemmel i bestemmelsene i disse kapitlene. Det holdes kurs i alkoholreglene i de fleste store byene.
Styrer/ stedfortreder skal sørge for at salget skjer i samsvar med alkohollovens regler. Bl.a. må det passes på at de omfattende reglene for åpnings- og stengetider for ølsalget overholdes.
Varighet/ inndragning
Salgsbevillingen gis for maksimum 4 år, men kan også gis for kortere perioder.
Bevillingen kan inndras for kortere eller lengre tid av kommunen dersom vilkårene for bevillingen ikke lenger er oppfylt.
Kommunen skal kontrollere at salget foregår ihht. lovgivningen.
Alle butikker med ølbevilling får tilsendt oppdatert informasjonsmateriale fra komiteen for ølomsetning.